به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی مالک اشتر؛ اجلاس روسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور صبح پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه به میزبانی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در شیراز آغاز بکار کرد و تا شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت.
در افتتاحیه این اجلاس که راس ساعت هشت صبح روز پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه و با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، استاندار فارس، نمایندگان مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی و رؤسای دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناور کشور برگزار شد، مقامات ارشد کشوری و استانی به سخنرانی پرداختند و در این مراسم با اشاره به اهداف اجلاس بر ضرورت پیشبرد امور مختلف کشور با بهرهگیری از علم و فناوری تأکید شد.
دکتر سید احمد فاضلزاده رییس موسسه استنادی و پایش علوم و فناوری جهان اسلام در ابتدای این مراسم ضمن خیر مقدم به ارایه گزارشی از سطح علمی کشور در مقایسه با سایر کشورها پرداخت و با اعتقاد به اینکه موسسه ISC در دهه چهارم از حیات خود نقشی بیبدیل و یگانه را به عنوان مرجع علمسنجی و اعتبارسنجی بروندادهای پژوهشی ایران و کشورهای اسلامی ایفا میکند، اقدامات انجام شده و مأموریتهای مهم این سازمان را برای پشتیبانی از توسعه علمی و فناوری کشور تشریح کرد.
فاضل زاده با اشاره به اینکه در سال ۲۰۲۲، ۱۹ درصد از پژوهشگران جهان اسلام و ۱۸ درصد از بروندادهای پژوهشی جهان اسلام به ایران تعلق داشته است، گفت: ایران در سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ در میان کشورهای جهان اسلام رتبه نخست و در سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ رتبه دوم را پس از کشور ترکیه به لحاظ شمار آثار علمی از آن خود کرده است. چنانچه تمهیدات ویژه ای اندیشیده نشود با توجه به سرمایه گذاریهای بالا و شتاب گرفتن بسیاری از کشورهای جهان، بویژه بعضی از رقبای منطقه ای، ارتقا و حتی حفظ این جایگاه امکان پذیر نیست.
در ادامه این مراسم دکتر علی شمسیپور رییس حوزه ریاست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به بیان اهداف اجلاس و ملاحظاتی در خصوص مسائل آموزش عالی پرداخت و با اشاره به جنایات جنگی و نسل کشی فرهنگی گفت: گاهی اوقات افراد را نمیکشند اما این افراد را از نسل، هویت و گذشته خود منقطع میکنند. در این انقطاع بدون اینکه لازم باشد افراد به صورت فیزیکی حذف شوند آنها را از هویتشان دور میکنند. نسل کشی فرهنگی در دورههای جدید با روشهای جدید اتفاق میافتد که رؤسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به عنوان مهمترین سکانداران این عرصه باید تدابیر لازم برای جلوگیری از این نسلکشی اتخاذ کنند.
آیتالله لطفالله دژکام نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نیز از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی با اعتقاد به اینکه دانشگاهیان تصمیم گیرندگان و سازندگان حرکت بزرگی در کشور بوده، هستند و خواهند بود، گفت: امروز باور به تقوا و ایمان باید مبنای تصمیمگیری، حرکت و جهت گیری علمی قرار گیرد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم به بیان پیشنهاداتی برای حل مشکلات در حوزه علم و فناوری پرداخت و با اشاره به اینکه باید از الگوی حکمرانی نخبگانی به شکل حداکثری استفاده کنیم، تاکید کرد: باید مدل علم و فناوری را تغییر دهیم و به الگوی حکمرانی علم و فناوری برسیم.
محمدهادی ایمانیه استاندار فارس هم بر ضرورت واگذاری برخی اختیارات به دانشگاهها تاکید کرد و گفت: وزارت علوم تحقیقات و فناوری تفویض برخی اختیارات به دانشگاهها را در دستور کار قرار دهد. استاندار همچنین در این اجلاس مطالبات جامعه دانشگاهی فارس را مطرح کرد و از وزیر علوم خواست که پیگیری این مطالبات را در اولویت قرار دهد.
محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هم در این مراسم به سخنرانی پرداخت و با بیان اینکه دانش جدید فرهنگ جدید با خود میآورد و فرهنگ گذشته را از رده خارج میکند، افزود: دانش و دانشگاه فرهنگ جدید ایجاد میکند و ما باید مدیریت تغییر فرهنگ و آفرینش حاصل از دانش را دست بگیرم وگرنه از رده خارج میشویم؛ دانش توان آفرینش، قدرت خلق، کارآفرینی، ثروت آفرینی، هویت آفرینی، امید آفرینی، نیاز آفرینی، فرهنگ آفرینی و باور آفرینی دارد.
وی ادامه داد:با نسلهایی روبرو هستیم که تغییر اقلیمهای فرهنگی، آموزشی، اجتماعی و سیاسی زیادی را تجربه کردهاند و اگر خودمان را با نسل جدید تطبیق ندهیم و منعطف نباشیم در برنامهریزی حتما شکست خواهیم خورد.
احمد وحیدی وزیر کشور نیز که همراه با وزیر آموزش و پرورش در ساعات پایانی اجلاس در این مراسم حضور یافت با اعتقاد به اینکه علم و فناوری از پایههای قدرت کشور است و منزلت کشور را در دنیا ارتقا میبخشد، عرصه علم و فناوری را عرصه جهاد دانست و بیان کرد: هنوز بسیاری از دستاوردهای علم و فناوری ما شناخته شده نیست و باید اطلاع رسانی شود.
خدامراد صحرایی سرپرست وزارت آموزش و پرورش نیز با بیان اینکه حکمرانی علم یکی از اصلیترین منشأهای قدرت ماست، گفت: باید از حکمرانی علمی دفاع کنیم.
وی با اعتقاد به اینکه نیاز مبرمی به نظم درونی و همبستگی در نظام تعلیم و تربیت داریم، افزود: بایستی پیوند عمیقتری بین آموزش عالی و آموزش متوسطه و ابتدایی برقرار کنیم.
همزمان با برگزاری این اجلاس سامانه آشنایی با نخبگان و آیندهسازان «دانا» در محل موسسه ISC در شیراز رونمایی شد.
سامانه آشنایی با نخبگان و آیندهسازان «دانا» رونمایی شد. ایجاد سامانه «دانا» به پیشنهاد مشاور نخبگان و جوانان وزارت عتف، از سال گذشته به مؤسسه ISC واگذار شده بود.
«دانا» نام سامانهای است که بر اساس رویکرد پژوهش محوری و با هدف شناسایی محققان و پژوهشگران ایرانی داخل و خارج از کشور راهاندازی شده است. این سامانه به عنوان یک شبکه اجتماعی علمی، بستری برای برقراری تعامل و ارتباطات گسترده میان پژوهشگران، انتقال و همرسانی دانش و یافتههای علمی، پرسش و پاسخ، بحث، انتقاد و ارایه نظر درباره دیگر آثار علمی یا نظرات دیگران را فراهم کرده است.
در این اجلاس از تیم اجرایی سامانه آشنایی با نخبگان و آیندهسازان «دانا» در ISC نیز تقدیر شد و دکتر میثم یاری مشاور وزیر علوم در امور جوانان و نخبگان به خاطر طرح ایده سامانه دانا، دکتر علی نایبی معاون فناوری و نوآوری ISC، دکتر سید آرش حق پناه رئیس حوزه ریاست و مدیر روابط عمومی ISC و دکتر نیلوفر مظفری سرپرست گروه آشنایی با نخبگان و آینده سازان (دانا) به دلیل پیاده سازی و راه اندازی درگاه آشنایی با نخبگان و آینده سازان مورد تحلیل قرار گرفتند.
در اجلاس روسای دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری سراسرکشور همچنین از کتاب «آنچه باید درباره فعالیتها و خدمات ISC بدانیم» رونمایی شد.
این کتاب در ۹ فصل به معرفی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) و پایگاههای علمی ISC، ارزیابی و نمایهسازی نشریات، سنجش اثرگذاری نشریات (ضریب تأثیر و چارکبندی)، شناسایی پژوهشگران پراستناد برتر در پایگاههای استنادی بینالمللی، رتبهبندیهای ملی و بینالمللی دانشگاهها و موسسات پژوهشی، ارزیابی و نمایهسازی همایشهای ملی و بینالمللی، نظام ایدهها و نیازها (نان) و همچنین درگاه آشنایی با نخبگان و آیندهسازان (دانا) تهیه شده است.
همچنین در حاشیه اجلاس روسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری پوستر نخستین جشنواره ملی هنرهای تجسمی باعنوان «تجسم غدیر» با حضور وزیر عتف رونمایی و امضا شد.
این جشنواره قرار است در ۲ بخش دانشجویی و آزاد ویژه عموم هنرمندان و افراد علاقهمند، در ۶ رشته پوستر، تایپوگرافی یا حروفنگاری، تصویرسازی، خوشنویسی، کارتون و نقاشی با حضور داوران برجسته کشوری برگزار شود و جوایز نفیسی هم برای برگزیدگان این رویداد در نظر گرفته شده است.
در ادامه این اجلاس پنلهایی آموزشی، پژوهشی و فناوری از جمله پنل پارکهای علم و فناوری و پنل تبیین ابعاد اجرایی و حفاظتی نوبت دوم آزمون سراسری ۱۴۰۲ با حضور رؤسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور برگزار شد که در این پنلها راهکارها و پیامدهای سیاستگذاریهای مختلف و تأثیرگذار بر دانشگاهها و موسسات آموزش عالی مورد بررسی قرار گرفت.
ارایه آییننامه تألیف کتب درسی دانشگاهها توسط مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی و آییننامه جامع مدیریت دانشگاهها توسط مرکز هیاتهای امنا و هیاتهای ممیزه از دیگر برنامههای این اجلاس در روز نخست بود.
همچنین در حاشیه برگزاری این اجلاس نمایشگاه دستاوردهای فناورانه افتتاح شد. در این نمایشگاه سه روزه دستاوردهای فناورانه دانشگاه شیراز، دانشگاه صنعتی شیراز، پارک علم و فناوری فارس، دانشگاه هنر شیراز و شرکت های دانش بنیان در معرض بازدید روسای دانشگاه ها، مراکز علمی و پژوهشی و پارک های علم و فناوری کشور قرار گرفته و بیش از ۲۰ دستاورد فناورانه شامل محصولات و طرح های پژوهشی در حوزه های موضوعی گوناگون همچون شیمی، نفت، برق و الکترونیک، پزشکی و دندانپزشکی ارایه می شود.
در این نمایشگاه همچنین فعالیت ها و خدمات مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) و سکوهای علم، فناوری و نوآوری شامل نظام ایده ها و نیازها "نان" (https://nan.ac) و درگاه آشنایی با نخبگان و آینده سازان (https://dana.isc.ac) معرفی شده است.
نمایشگاه دستاوردهای فناوری دانشگاه های استان فارس و پارک علم و فناوری فارس به مدت سه روز از ۲۱ الی ۲۳ اردیبهشت برپاست.
امروز(جمعه) در دومین روز اجلاس قرار است میزگرد فرهنگ دانشگاهی بایدها و نبایدها برپا شود. ارایه ۲ آیین نامه استخدامی اعضای هیات علمی و آیین نامه استخدامی یاوران علمی از دیگر برنامههای روز دوم اجلاس به شمار میرود.
برنامههای اجلاس در روز شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه نیز با ارایه دستورالعمل گسترش تعاملات علمی و بینالمللی و شیوه نامه اعطای پژوهانه به اعضای هیات علمی دنبال میشود و از روسای برگزیده دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری تقدیر خواهد شد.
در روز پایانی اجلاسیه همچنین دکتر محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به جمعبندی اجلاس میپردازد.