در حال حاضر با توجه به ظهور فناوریهای جدید کتابداران تمایل دارند ایده های نوین را در کتابخانههای خود به ویژه در بخش دیجیتال به کار گیرند. بر اساس مقاله ای با عنوان « The Tech Set » نوشته ELLYSA KROSKI نوآوری عمده در فناوری کتابخانهها معرفی شده است که در زیر به مواردی از آن اشاره می شود:
مجموعه مبتنی بر ابر(CLOUD)
به علت آنکه کتابخانه ها، محتوای دیجیتالی را به صورت روز افزون ارائه می دهند، نیازمندی های ذخیره سازی منابع محلی آنها را محدود می سازد. در این موارد، ذخیره منابع کتابخانه بر روی مجموعه مبتنی بر ابر، میتواند در توسعه کتابخانه دیجیتال نقش به سزایی داشته و مشکل کمبود حافظه را حل کند. همچنین در کاهش نیاز سخت افزاری و هزینه ها نیز موثر می باشد.
استفاده از هوش مصنوعی در کتابخانه ها
کتابخانهها از فناوری تشخیص الگو در هوش مصنوعی، برای ارائه اطلاعات، بازیابی اطلاعات و مدیریت مجموعه کتابخانه استفاده میکنند. این الگوها به ویژه زمانی که با الگوریتمهای کامپیوتری همراه باشد، به کشف خودکار نظم در دادهها و طبقهبندی دادهها به دستههای مختلف کمک میکند.
فناوری رباتیک
بسیاری از سیستمهای رباتیک برای کمک به کاربران در جستجو مجموعههای کتابخانهها کار میکنند. این رباتها میتوانند کتابهای جستجو شده توسط کاربران را پیدا کرده و آنها را به قفسه مورد نظر هدایت سازند و یا کتاب را به دست گرفته و به سمت کاربر بیاورند. این ربات که دارای سیستم حرکتی چهار محوره بود، توسط فناوری RFID در کتابخانه به کار گرفته شد .
قفسههای ترکیبی یا blended shelf
برای ارائه همزمان رسانههای آنالوگ و دیجیتال، برای فعال کردن یک مرور بینظیر در موجودی کتابخانه، «Blended Shelf» یک راهحل منظم ارائه میدهد. در یک رابط کاربری گرافیکی، یک قفسه کتاب مجازی تولید میشود که تمام منابع کتابخانه (چاپی و دیجیتالی) را نمایش میدهد. در یک طرح همگن در قفسه مجازی، کتابها و مقالات الکترونیکی مطابق با حالت جستجو که درست در کنار کتابهای چاپی یا بر اساس عنوان و نویسنده مرتب شدهاند، ارائه میشوند.
کاربرد اینترنت اشیا در کتابخانه
در تصاویر زیر، نمونههایی از قفسههای هوشمند و اتوماتیک را مشاهده میکنید. همانطور که مشاهده میکنید، در این قفسهها کاربر از طریق سیستم، کتاب مورد نظر را جستجو و برای خود رزرو میکند. سپس به هنگام برداشتن کتاب از قفسهها، کدی را که سیستم به او داده است را وارد میکند تا کتاب را به امانت بگیرد. در غیر این صورت، حسگرهای نصب شده روی قفسهها با اعلام صدای هشدار، نسبت به خروج بدون ثبت کتاب را به کاربر و کارکنان اطلاع میدهند. این تجهیزات، علاوه بر کمکی شایانی که به کارکنان کتابخانه دارد، به کاربران و دانشجویان هم در راستای جستجوی کتب و دسترسی بهتر و سریعتر به منابع، کمک میکند.
در تکنولوژی دیگر که اینترنت اشیا و هوش مصنوعی به کمک کتابخانه میآیند، استفاده از قفسههای دیجیتالی و یا نمایشگران لمسی کنار قفسهها برای جستجو سریعتر کتب میباشد.