ويژگي هاي يک ژورنال، نشريه يا مجله ISI خوب
دانشجويان و پژوهشگران در آخرين مرحله از فرايند پژوهش خود، بايد نتايج آن را منتشر کنند که اين مرحله معمولاً با انتخاب يک مجله مناسب و چاپ مقاله پايان ميپذيرد. بارها مشاهده شده است که يک مقاله قوي و خوب در يک مجله ضعيف و نامناسب به چاپ رسيده است و به نوعي زحمات نويسنده مقاله به هدر رفته است. در اين مطلب چند نکته درباره انتخاب يک مجله مناسب ISI براي چاپ مقاله ارايه مي گردد.
معيارهاي انتخاب ژورنال ISI مناسب عبارتند از:
۱ - حيطه مجله: هر مجله در يک حيطه پژهشي خاص براي مثال روانشناسي يا پزشکي فعاليت ميکند. شما بايد در سايت مجله گستره موضوعي که آن مجله به انتشار مقاله ميپردازد را بررسي کنيد و در صورتي که مقاله شما با موضوعات مجله مرتبط است اقدام به ارسال مقاله خود نماييد. البته يک نکته مهم اين است که هر چه مجله مورد نظر تخصصيتر باشد احتمال پذيرفتن مقاله دشوارتر است. براي مثال يک مجله که در حيطه بيماري آلزايمر فعاليت ميکند از پژوهشگران برتر اين حيطه به عنوان داور استفاده ميکنند و مقاله شما توسط آنان بررسي ميشود. اما يک مقاله در حيطه پزشکي احتمالاً از داوراني استفاده ميکند که در حيطه شما داراي تخصص کافي نيستند و بنابراين خيلي سختگيري نخواهند کرد .
۲ - نمايه شدن مجله: بايد دقت نماييد که مجله مورد نظر حتماً در ليست مجلات ISI نمايه شده باشد. همچنين شما ميتوانيد در ليست مجلات اسکوپوس، پاب مد يا ISC نيز مقاله خود را چاپ کنيد. مهم اين است که شما اول ملاک خود را تعيين کنيد که مجله بايد در کجا نمايه شود.
۳ - ضريب تأثير: اگر ميخواهيد مقاله خود را در مجلات ISI چاپ کنيد بايد ببينيد مجله چه ضريب تأثيري دارد. اگر مقاله شما قوي است از مجلات با ضريب تأثير بالا استفاده کنيد و در غير اين صورت مجلات بدون ضريب تأثير يا با ضريب تأثير پايين را انتخاب کنيد.
۴ - تعداد شمارههاي چاپ در سال: برخي مجلات ۱ يا ۲ بار در سال چاپ ميشوند در حالي که برخي ديگر ۴ بار يا ۶ بار و حتي گاهي اوقات ۱۲ بار و بيشتر. هر چه مجلهاي شمارههاي بيشتري در سال چاپ کند احتمال پذيرش بيشتر و زمان بررسي مقاله شما کمتر خواهد بود.
۵ - نرخ رد مقالات : هر مجلهاي ميزان مشخصي از نرخ رد مقالات را دارد. براي مثال برخي مجلات ۹۰ درصد مقالات ارسالي را رد ميکنند و برخي ديگر ۳۰ درصد را. هر چه ميزان نرخ رد مقالات کمتر باشد احتمال پذيرش مقاله شما در آن مجلات يشتر است.
۶ - اعضاي هيئت داوران مجله: مجلاتي که از هيئت داوران سرشناس استفاده ميکنند به احتمال بيشتر کار شما را از جنبه علمي مورد توجه قرار خواهند داد و نه ساير جنبهها. علاوه بر اين حتي اکر مقاله شما رد شود چيزهاي بسياري از اين هيئت داوران خواهيد آموخت. فراموش نکنيد که حتي در مجلات ISI نيز آشنا بودن با هيئت داوران و سفارش اساتيد نقش در پذيرش مقاله نقش دارد.
۷ - مشخص بودن فرايند داروي: برخي مجلات بر طبق يک برنامه زماني منظم مقالات را داوري و تاييد يا رد شدن آن را به شما اطلاع ميدهند. اما برخي مجلات نظم مشخصي ندارند و گاهاً مقاله شما ماهها در دست داوران قرار دارد و سبب اتلاف وقت شما ميشوند.
۸ - قرار نداشتن در ليست مجلات نامعتبر : قبل از ارسال مقاله به يک مجله ISI ابتدا ليست مجلات نامعتبر وزارت علوم و وزارت بهداشت را مطالعه کرده و از نبودن نام مجله مورد نظرتان در اين ليست مطمئن شويد.
نتيجه نهايي در رابطه با انتخاب مجله ISI
با توجه به آنچه در بالا گفته شد و همچنين توجه به نکات ديگري در رابطه با کيفيت مجلات، شما ميتوانيد يک مجله ISI مناسب براي چاپ مقاله خود انتخاب نماييد. فراموش نکنيد که کار علمي شما که ماهها بر روي آن زحمت کشيدهايد در اين مرحله به ثمر مينشيند، بنابراين در انتخاب مجله ISI عجله نکرده و با دقت عمل نماييد .
آدرس اينترنتي ليست نشريات معتبر |
نام پديدآور فهرست نشريات معتبر |
https://rppc.msrt.ir/fa/download/category/208/ فهرست-نشريات-معتبر |
وزارت علوم |
http://journals.research.ac.ir/index.php?&slct_pg_id=71&sid=2&slc_lang=fa |
وزارت بهداشت |
دانشگاه آزاد اسلامي |
راهنمای انتخاب مجله و نشریه برای انتشار مقالات علمی و شناسایی مجلات نامعتبر و مجلات جعلی
1400/10/12 تاریخ