پژوهشکده علوم و فناوری های ترکیبی(نخبگان جوان) با هدف انجام مدیریت پژوهش و بسیج هرگونه تلاشی جهت افزایش تاثیر نتایج فعالیت های تحقیقاتی نخبگان و پژوهشگران کشور در سال 1390 تاسیس گردید. این پژوهشکده تلاش میکند با بهره گیری از راهبردهای نوین مدیریت دانش و مدیریت پژوهش در راستای تسهیل شناسایی منابع مالی، ارائه کاربردهای نتایج تحقیقات انجام شده و ارائه مشاوره در زمینه برآورد هزینه های پروژه ها و عقد قرارداد با پشتیبان های بالقوه گام بردارد. این پژوهشکده، به فضل الهی، میکوشد با بکارگیری نیروی انسانی متخصص و بهره برداری از قابلیت های فراوان نخبگان ملی نیازمندی های دانشی و فناورانه وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران (ودجا) و کشور را با برترین کیفیت و در کوتاهترین مدت پاسخگو باشد و همزمان با بهره گیری از سامانههای مالی و سرمایه گذاری، تبادل دانش و انتشار در گستره ی جامعه، ایده های برتر نخبگان را کاربردی (تجاری سازی) نموده و جامهی عمل بپوشاند.
طبق مطالعات انجام شده، بطور کلی در دنیا، 8 حوزه از فناوریهای نوظهور را که عملاً همگی به نوعی اساس و بنیادشان مبتنی بر ترکیب علوم است بصورت زیر معرفی میکنند:
لذا بر اساس هشت حوزه فوق و همچنین پتانسیل موجود، سه عنوان مرکز علم و فناوری که ماهیت ترکیبی داشته و بتواند حوزهها راپوشش دهد به شرح زیر نامگذاری گردید:
همانطور که ملاحظه میشود در این نامگذاریها سعی شده که هویت خاص و جدیدی را برای مراکز این پژوهشکده در نظر گرفت بطوریکه با نام مراکز دیگر در دانشگاه تلاقی نداشته باشد. همچنین در حال حاضر، این پژوهشکده در هر سه مرکز فوق، پروژههای مصوب و یا پتانسیل لازم جهت فعالیتهای تحقیقاتی را دارا میباشد.
گشودن دریچههای حیات بخش از علوم و فناوریهای نوین و کاربردی مبتنی بر راهحلهای غیرمتعارف و میانبر با ترکیب علوم و فناوریهای مختلف و الهام از پدیدههای پیرامونی به منظور پیشگیری از غافلگیری فنآورانه نیروهای مسلح و با استفاده از نیروی پتانسیل محققان خصوصی ونخبگان جوان در سطوح ملی و بینالمللی
این پژوهشکده در افق چشم انداز خود قصد دارد به مرجعی پیشتاز در ایجاد بستر مناسب و عاری از موانع و محیطی پویا جهت جذب و فعالیت نخبگان ملی تبدیل شده و در کنار هم افزایی با صنعت جهت بکارگیری ایده های برتر نخبگان در راستای پیشرفت و توسعه فناوری و علوم در زمینه های مختلف گام بردارد. بی نیاز نمودن کشور از اتکا به خارج جهت تامین فناوری های مورد نیاز همواره از اولویت های این پژوهشکده خواهد بود و در نهایت جهش در راستای تبدیل شدن به قطب علمی کشوری، منطقه ای و بین المللی در حوزه علوم پیشرفته هدف بلندمدت این پژوهشکده می باشد.
معرفی مراکز پژوهشکده :
بیومیمتیک[1] یا زیست تقلید پذیری، اساساً به معنی مطالعه ساختار و عملکرد اندامها، سامانهها و فرآیندهای زنده و الهام از طبیعت به منظور طراحی و تولید نمونههای مشابه در سایر فناوریها مثل فناوریهای زیستی و مهندسی سیستمها میباشد. این حوزه تحقیقاتی، شامل مطالعه ایدههای برتر طبیعت و تقلید از طراحیها و فرآیندهای موجود در آن، با هدف یافتن راه حلهایی کارآمد برای مشکلات بشر میباشد، چرا که با توجه به رقابت شدیدی که در جریان انتخاب طبیعی وجود دارد، سیستمهای طبیعی بر خلاف فناوریهای ساخت دست بشر، از اتلاف کمتر و بازده و کارآمدی بیشتری برخوردار هستند.
مطالعه یک برگ درخت برای ساخت یک سلول خورشیدی بهتر، یک مثال ساده در این مورد است. در حقيقت اساس اين علم مدلهاي طبيعي بيولوژيکي است که با مطالعه فيزيولوژي آنها مي توان سامانههاي مدرن فناورانه را ساخت. طراحي هواپيما بر اساس ساختار بدن پرندگان، ساخت زيردريايي از روي ساختار دلفينها و يا رادارها با توجه به سيستم راداري خفاشها وغیره مثالهايي از علم بيومیمتيک هستند.
كاركردهاي بیومیمیتیک را می توان به سه دسته تقسیم کرد:
![]() |
![]() |
![]() |
گیاه cocklebur | چسبهای velcro |
ساده ترین کارکرد بیومیمتیک که به زندگی روزمره هم وارد شده چسبهای velcro است که از نحوه اتصال گل از گیاه cocklebur به پوشش بدن (مانند پشم و موی) حیوانات بوسیله قلاب های ظریف تقلید میکند.
برخی از سازوکارها و تواناییهایی که در ساخت آنها از الگوهای طبیعی استفاده شده است و میتوانند بهطور مؤثری به خدمت گرفته شوند، عبارتاند از:
روبات ساخته شده توسط دارپا بر اساس عملکرد مرغ مگسخوار
کارکردهای بیومیمتیک در حوزههای زیر اهمیت فوق العاده ای دارد:
|
|
مروری بر تجربه فعالیتهای امنیتی و دفاعی کشورها در چند سال اخیر نشان میدهد که بکارگیری فناوریهای همگرا در این فعالیتها بسیار مورد تأکید است. امروزه در خدمت گرفتن هر فناوری که مطابق با منافع ملی و تأمینکنندهی امنیت ملی باشد، امری مبرهن بهنظر میرسد و این مهم میسر نمیشود، مگر بر پایهی شناخت کامل این فناوریها و آشنایی با جنبههای کاربردی آنها که توان عملیات را ارتقا داده، توان مقابله و عکسالعمل را از بیگانگان سلب مینماید. در این مرکز، به کاربرد فناوریهای نانو، زیستی، اطلاعات و شناخت (NBIC) در شکلدهی به فضای رزم آینده و نیز فرصتها و تهدیدات ناشی از آن در حوزهی دفاعی کشور پرداخته می شود.
در حقیقت علوم و فناوری هایی که قبلاً به صورت جداگانه در حال پیشرفت بودند، در مقیاس کوچک ترین ذره )نانو( همگرا می شوند. این فناوری ها با همگرایی به پیشرفت و توسعه یکدیگر و درنهایت به یکپارچه سازی علوم و فناوری عالم کمک می کنند. توسعه ریاضیات و قدرت محاسبات به همراه همگرایی فناوری به مدل کردن طبیعت و انسان به صورت سیستم های پیچیده منتج خواهد شد. این امر درنهایت تقویت توانایی های انسان را ممکن ساخته و مقابله با چالشهای جهان مدرن را ممکن می سازد. این قابلیت بیبدیل فناوریهای همگرا، نتیجه ویژگیهای ممتاز این فناوریها و قابلیت همگرایی آنها است. از ابتدای هزار سوم میلادی فناوریهای همگرا مورد توجه خاص قرار گرفتهاند. انتظار میرود این فناوریها، بنیان ابر فناوری را بگذارند که تمدن آدمی را به کلی تحت تاثیر خود قرار خواهند داد. این تاثیر چنان فراگیر و بنیادین خواهد بود که دستهای از متفکران و پژوهشگران به آن موج چهارم تمدن بشری میگویند. مهمترین ویژگی این موج جدید تمدنی، هدف از بکارگیری فناوری است. پیکان فناوریهای همگرا، توسعه قابلیتهای آدمی و بهبود کیفی زندگی است. این هدف با بهرهگرفتن از قابلیتهای بنیادین این چهار فناوری و به خصوص قابلیت همافزای آنها ممکن خواهد بود. توسعه توانمندیهای شناختی و فیزیکی آدمی، به همراه بهبود کیفی قابلیتهای آدمی در خلق پاسخ برای نیازهای دیرپای خود، عصری جدید را پیشروی ما قرار داده است.
فناوری یکی از مهمترین عوامل برتری قدرت نظامی بوده و برتری فناورانه منجر به برتری در ابعاد مختلف خواهد شد. این فناوریها از هماکنون آثار خود را نشان داده و از آنها بهعنوان فناوریهای انقلابی یاد میشود که دگرگونی و تحول بنیادین و عمیقی ایجاد مینمایند؛ در این راستا همانطور که مشخص است
بیشترین تأثیر این فناوریها در حوزهی دفاعی میباشد و در آینده برتری و قدرت در دست کشوری است که این فناوریها را شناخته و به کار گیرد. بنابراین، پژوهش حاضر، از نوع کاربردی با ماهیت توصیفی میباشد؛ از آن جهت توصیفی است که به وصف و بررسی رابطهی بین فناوریهای همگرا و فضای رزم میپردازد.
در شکل زیر شماتیکی از تجمیع این چهار فناوری در علوم پزشکی قرن حاضر را مشاهده می نمایید.
چشمانداز تحولاتی که از رهگذر فناوریهای همگرا تحقق خواهد یافت بسیار شگرف و بنیادین خواهد بود. دستهای از این تحولات به شرح زیر است؛
انرژی نو یا انرژی جایگزین به آن دسته از انرژیها گفته میشود که برای تولیدشان از منابع بدون کربن استفاده میگردد؛ مانند انرژی خورشیدی، انرژی بادی، انرژی دریایی، زمین گرمایی، نیروگاههای آبی و کربن خنثی مانند زیست توده. از هیدروژن نیز که در پیلهای هیدروژنی قادر به ذخیره انرژی است، به عنوان انرژی نو نام برده میشود.
این نوع انرژیها معایب سوختهای فسیلی مانند افزایش غلظت دیاکسیدکربن و در نتیجه افزایش دمای کره زمین و تغییرات آب و هوایی و آلودگی زیست محیطی را ندارد علاوه بر این منابع تولید آنها تمام ناشدنی و بدون محدودیت است.
منابع وسیع انرژی های تجدیدپذیر در جهان بدون بهره برداری جدی باقی مانده اند. از آنجا که پیش بینی شده جمعیت جهان تا سال ٢٠٥٠ به ١٠ میلیارد نفر می رسد، فراوانی منابع انرژی های تجدیدپذیر در سطح جهانی می تواند کمک قابل توجهی به تقاضای رو به رشد جهان در حوزه انرژی نماید . با شناخت پتانسیل عظیم انرژی های تجدیدپذیر ، کشورهای عضو آژانس IRENA جهت تشکیل یک سازمان بین المللی با هدف تسهیل توسعه سریع جهانی انرژی های تجدیدپذیر گرد هم آمده اند.
فقر جهانی انرژی دامن بیش از ١,٣ میلیارد نفر از جمعیت جهان را گرفته است. برای بهبود شرایط زندگی و اقتصادی مردم جهان نیاز است تا دسترسی به خدمات مدرن انرژی را تسریع داد. امروزه در اکثر کشور ها سیاستهای انقباضی ایجاد شده برای حل بحران انرژی، با توسعه سریع فناوریهای انرژی تجدیدپذیر و کاهش هزینه ها همراه گشته است و این امر موجب تغییر در تعادل انرژی و گسترش گزینه ها در منوی انرژی برای کشورها شده است. با شناخت پتانسیل عظیم انرژی های تجدیدپذیر، کشورهای عضو آژانس IRENA جهت تشکیل یک سازمان بین المللی با هدف تسهیل توسعه سریع جهانی انرژی های تجدیدپذیر گرد هم آمده اند. یکی از مهمترین وظایف محوله این مرکز در جهت توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، ایجاد بسترهای مناسب برای مطالعه، اجرای طرحهای پایلوت و طراحی پروژه های نیروگاهی با مشارکت بخشهای دولتی و غیر دولتی و مهیا نمودن مسیر دستیابی به منابع متنوع انرژیهای نو با استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای بالای کشور می باشد. بهرهگیری از پتانسیل متخصصان نخبه جوان و برگزیدگان علمی و پژوهشی در حوزه تحقیقات پیشرفته انرژی به مثابه میانبری در جهت کاهش وابستگی صنایع دفاعی و ملی خواهد بود.